Zawadka - >Smakowanie w Tradycji<
Za sprawą miejscowego zespołu folkowego >ZA HORYZONTEM<, Gminnego Ośrodka Kultury w Księżpolu oraz Lokalnej Grupy Działania Ziemia Biłgorajska,w niezwykle przytulnej Remizie OSP w Zawadce, w czwartkowe popołudnie, wieczór i znaczną część nocy, było gwarno, radośnie, przyjaźnie, artystycznie, muzycznie i nade wszystko smacznie.
Trwały tam bowiem wielogodzinne warsztaty kulinarne prowadzone przez przedstawicieli Fundacji Kulturalne Kulinaria z Lublina, którzy od pierwszych minut spotkania wspólnie z liczną grupą mieszkanek Zawadki, Rakówki i Księżpola zafundowali około stu osobowej widowni niesamowite kulinarne show a jego efektem była degustacja równie niesamowitych smakowo i wizualnie potraw a mianowicie: udźce drobiowe duszone z cebulą, jabłkami i cydrem, piure ziemniaczane z boczkiem i włoską kapustą oraz na deser różnokolorowe gałki lodów z gruszkami, pysznymi sosami oraz konfiturami – „niebo w gębie”. Zawadczańscy biesiadnicy przez wiele godzin, w atmosferze śpiewu i muzyki ,smakowali również potrawy lokalnej tradycji kulinarnej. Wielometrowy stół biesiadny obfitował w dostatek, nie mogło zabraknąć zawadczańskiej pieczonej gęsi, swojskich wyrobów wędliniarskich, pierogów ryczczanych, chleba własnego wypieku, smalcu mięsnego, krężałek, galarety, przetworów warzywnych, racuchów, pąków, przeróżnych ciast i przwijańców, korowali przywiezionych przez Panie z Księżpolskiego Klubu Seniora, sera dzieżkowego ze śmietaną, osełek prawdziwego, swojskiego masła i oczywiście domowych nalewek o wdzięcznych nazwach: kadarka, chłopska pędzona, księżycowa, cytrynówka, wiśniówka. Był również staropolski bigos, barszcz burakowy z gorącymi bułeczkami i długo by wymieniać jeszcze. A później zabawa, zabawa wielopokoleniowa, prowadzona przez miejscowy zespół >HORYZONT< tańczyły dzieci, młodzież, rodzice i dziadkowie …..i to było najpiękniejsze.