Wyjazd do Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa w Radomiu
19 marca grupa rolników z gminy Księżpol uczestniczyła w pokazie małego przetwórstwa w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa w Radomiu.
Rolnicy z gminy Księżpol uczestniczyli w szkoleniu w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa w Radomiu. Uczestnicy wyjazdu mogli zapoznać się z przepisami prawnymi i technicznymi aspektami funkcjonowania małych zakładów przetwórczych, takich jak masarnia, mleczarnia, linia do produkcji soków czy młyn.
Gmina Księżpol jest gminą typowo rolniczą, posiadającą 1400 gospodarstw rolnych. W gospodarstwach tych uprawia się głównie zboża, w tym kukurydzę na ziarno, ziemniaki i warzywa: ogórki, fasolkę szparagową i brokuły. Są także plantacje truskawki, maliny, porzeczki czarnej, czerwonej, agrestu. Z rolnictwa utrzymuje się tutaj około 25 procent ludności.
Podczas szkolenia w Radomiu pracownicy Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa przedstawili rolnikom aktualne przepisy prawne, które regulują działalność takich zakładów. Następnie rolnicy zwiedzali małe zakłady funkcjonujące przy Centrum. Były to linia do produkcji soków, masarnia, mleczarnia i młyn, które z powodzeniem mogą funkcjonować przy gospodarstwach rolnych.
Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa w Radomiu powstało z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Radomski oddział Centrum Doradztwa Rolniczego podjął się stworzenia i prowadzenia ośrodka, który dawałby możliwość zarówno teoretycznego, jak i praktycznego szkolenia chętnych, pragnących poznać tajniki przetwórstwa na poziomie gospodarstwa.